Eddig 0 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Karahun Lovasíjászat, Lótartás, Lovasíjászat, Nagyállattartó őskultúra, Őseink tudása, Örökségvédelem
Aki egy bedobott szárú vágtában hátrafordulva lő lováról, annak nem sok újat taníthatnak a lovaglásról. Fordítva azonban igaz: igen sok vendégünk megunva a lovasiskolai tanulást hozzánk jött és jön tanulni... Köztük sokan örök kezdők, de évek óta lovaglók is szép számmal akadnak. Ahány kultúra, annyi lovagló stílus létezik a világon. Magyarországon az eredeti tudást a lovasíjászat felélesztéséig leginkább a csikósok őrizték meg, hiszen nekik volt legtovább erre szükségük. Aki egy bedobott szárú vágtában hátrafordulva lő lováról, annak nem sok újat taníthatnak a lovaglásról. Fordítva azonban igaz: igen sok vendégünk megunva a lovasiskolai "tanulást" hozzánk jött és jön tanulni... Köztük sokan örök kezdők, de évek óta lovaglók is szép számmal akadnak. Ahány kultúra, annyi lovagló stílus létezik a világon. Magyarországon az eredeti tudást a lovasíjászat felélesztéséig leginkább a csikósok őrizték meg, hiszen nekik volt legtovább erre szükségük.
 

Karahun lovasiskola: ló és lovas kiképzés

Sokan vitatkoznak a lovon elérhető egyensúlyról, a lóval való bánásmódról, a helyes kapcsolatról. A magyar lovaskultúrától - az utolsó 100 évet kivéve - tökéletesen idegen volt a ma divatos lovasiskolai technika. A könnyűügetés a huszadik század találmánya. A ma szinte kizárólagosan elterjedt angol nyereg biztonsága pedig nem sokkal nagyobb, mint a pásztorok által csak kényszerűségből használt "patracé".

A viták helyett mi a lovaglásban is a cselekvés próbáját tartjuk a legfontosabbnak és az érdeklődőket lovasíjászatban kipróbált technikára tanítjuk meg, természetesen lovasíjászatra felkészített lovon. Ez a harcmodor - mint általában minden eszközhasználó lovoglás - olyan tudást képvisel, melyhez elengedhetetlen a testsúlyból történő irányítás. Zablát nem használunk, legfeljebb emlékeztetőül. A gyakorlás tehát szőrén, és az általunk készített Karahun lovasíjász nyeregben történik. Ez a módszer egyszerre alakítja ki a biztonságos mélyülés és a kiállt vágtához szükséges egyensúly feltételeit.

És most néhány gyakorlati tanács a Karahun nyeregben lovaglóknak:

Nyereg és kengyel:

Az első a helyes nyergelés! Keressük meg (próbaként akár izzasztó nélkül) azt a helyzetet, amelyben a nyeregtalp íve a legjobban illeszkedik a ló hátához. Ez általában ugyanott van, ahol egy angol nyereg esetén, de néhány cm eltérés lehet hátrafelé.

Használjunk másfél cm vastag nemez izzasztót, vagy annak megfelelő puhaságú nyeregalátétet! A nyerget ne egyszerre húzzuk meg a hevederrel, hanem hagyjuk a lovat szuszogni egy kis ideig, majd újból húzzuk meg a hevedert. Új nyergek esetén néhány óra nyereghasználat kell ahhoz, hogy a hevederszíj természetes megnyúlása már ne lazítson a nyergen. Biztonságból – és persze bemelegítésként is) ügessünk 5-10 percet körön, majd pedig ellenőrizzük a hevedert.

A kengyelszíj beállítása rendkívül fontos a helyes testtartáshoz! Kérjük, vegye komolyan, hogy ez NEM western nyereg, itt ugyanúgy rövid kengyellel érheti el a leghatékonyabb stílust, akár a díjugratóknál! A lovas boltokban kaphtató kengyelszíj számozására hivatkozva testmagasságtól függően: pl: egy 180 cm-es lovas már három új lukat kell lukasszon a gyári szíjra, tehát a –3 as lukban van a kengyelcsat. Kb 3 cm-es testmagasság változás jelent egy újabb lukat, azaz egy 170-es lovas lovagol a gyárilag lukasztott legfelső állásban.

A testtartásról:

A jól beállított kengyelmagasság a siker titka, de közben a kezdőknek még alapos koncentrációra lesz szükségük! Egyszerre kell figyelniük arra, hogy a kiállt ügetésnél (vagy akár már a kiállt lépésnél) az első kápát éppen csak érintve használják, és ne erre alapozzák az egyensúlyt. Ezt csak akkor érik el, ha a comb biztonságosan simul a ló vállára, illetve a kápa és a váll vonalára. Ezen közben a sarok éppúgy leengedett, mint a legjobb angol lovas iskolákban! Azonban a lábszár és a boka már viszonylag szabad és a hajtást szolgálja. Ezen közben a testtartás csak néhány fokban tér el a függőlegestől. (Lásd: lovasíjász filmek)

A megszerzett tudás igen jól használható azoknak is, akik "csak" a természethű lovaglást, a lóval kialakított kölcsönös bizalmat és az e kettőre alapuló biztonságérzetet tartják fontosnak.

Egyéni kurzusok - időkorlátok nélküli edzések: akár a teljesen kezdő lovas is nagyobb jártasságra tehet szert a lovaglásban, mintha évekig járna a hagyományos lovasiskolák pénztárca apasztó foglalkozásaira.

Lovasoktatás, lovasíjász kiképzésről egyeztessünk: 

Megrendelés: 06-20-2071610

, Email-en: karahun kukac karahun pont hu

És mi volna hitelesebb, mint a lókiképzésre, lovas tudásra egy olyan távoli filmpéldával élni, amely látszólag független a lovasíjászat és őstörténet megközelítéstől. Független - de csak látszólag, hiszen szellemében az első perctől az utolsóig vállalható:

Íme a film:


Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000