Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Biztonságos lovaglás, Harcművészet, Lótartás, Nyeregkészítés
Lovaglás egy kényelmes nagykápás nyeregben, ellazulás a természetben, miközben lovunk zabla nélkül legelészik az őzek közt. Idilli kép, ugye? Bizony, akár túl szép is lehetne, ha nem volna megvalósítható a Karahun nyeregben és a hozzá fűződő lovas kiképzést követve.
Lovaglás egy kényelmes nagykápás nyeregben, ellazulás a természetben, miközben lovunk zabla nélkül legelészik az őzek közt. Idilli kép, ugye? Bizony, akár túl szép is lehetne, ha nem volna megvalósítható a Karahun nyeregben és a hozzá fűződő lovas kiképzést követve.
 

pilis.jpg

Igen, igen, ki ne vágyna egy e helyen egy biztonságos lovaglásra, miközben a Föld Szívének dobbanása rezdül a lélekben. (Pilis hegység, Dobogó kő - a Föld Szívcsakrája, a Természet-Egyisten megnyilatkozása minden magyarnak)

Adrenalin!

Sokan a túra lovaglást adrenalin termelő élményként élik meg, sőt: mintha hiányozna a háború vérgőzös élménye, direkt ezért kockáztatnak, lovagolnak tükrösre fényesedett angol nyergekben, lóra nem illő ál-biztonságos hamis western nyergekben, mindenben, mert mindegy: csak kaland legyen, - az sem gond, ha törik a csont.

Szerencse kérdése, hogy meddig működik ez a lovas hozzáállás.

- Jó, tudjuk: igazán izgalmas lehet csörtető vaddisznóktól elvágtató lovakon száguldozni a vízmosásokban, azonban van a túralovasoknak szerencsére egy másik változata is, akikre inkább a természet csöndes tisztelete a jellemző. Persze: mindkét beállítottságú lovas lehet kezdő és profi is, már ha az utóbbi megélte épségben a profi tudás állapotát...

Így, vagy úgy, - ezért, vagy azért - tapasztalatom szerint a Karahun nyerget megrendelők 80% -a "túra nyerget" szeretne, és bizony sokan ezzel a kéréssel fordulnak hozzánk, már az első telefonos egyeztetéskor. 

Megrendelés: 06-20-2071610

Eleinte kissé értetlenül hallgattam a kérést, hiszen egy nyeregnek, melyben lovasíjászni hatékonyan lehet, miért lenne feladat a túra-lovagoltatás?

l__nyereg_lovas.jpg

 "Azóta megtörtént az első nagyobb tereplovaglás is az új Karahun nyeregben: két nap alatt harminc kilométer, se a ló háta, se az ember üllepe nem törődött..." - írja az a kedves barátunk, aki már a harmadik Karahun nyerget rendelte meg a család teljes felszerelésére. (A képen egyik lova ismerkedik az új nyereggel.)

Végigjártuk az utat!

Igen, a Karahun nyereg nem az elméleti régészkedés mellékterméke, mint ahogy nem is a borgőzös hagyományőrzés porverésében szerzett patinát.

Egyszerűen jó nyerget akartunk készíteni, olyan jót, mely kedves a lónak és lovasának egyaránt. Nem sikerült azonnal. Sokuk végezte tűzrakáson - mely nyomtalanul tüntette el a félresikerült próbálkozást.

A siker sokszor millimétereken, tizedfokokon múlik, mint például a kengyel felfüggesztésének helye, vagy a kápák dőlés szöge, a súlypont mélységét szolgáló nyersbőr előre kiszámított száradása, és még sorolhatnám 10 év tapasztalatát... 

Rangot adó tapasztalatok, kiemelkedő túra-teljesítmények

Nem volna teljes a Karahun túra nyeregről szóló írás, ha eltagadnánk azokat a teljesítményeket, melyekről a nyeregtulajdonosok számoltak be idők során.

A Karahun nyergekben a napi 30 km lovaglás nem feladat, éppen ezért csak néhány kiemelkedő élményről írunk most:

- 2005. júliusa, 3 órás tereplovaglás a kőszegi hegyek szurdokaiban, "torony iránt", azaz minden ösvényt kihagyva, 38 fok melegben, olyan meredek lejtőkön és emelkedőkön, melyeknél a lónak is "megülhetnékje" van. (Szűgyhámra, farmatringra nem volt szükség, a Karahun nyereg stabilan teljesített.) 

- 2006. január, Csalóköz, - 200 km-es túra 3 nap alatt, -5 fokban, különlegesen felkészített lovakon és lovasokkal, közben íjas, kutyás vadászat.

- 2009. Csíksomlyói túra:  Szeged - Csíksomlyó 800 km-es távolság, nagyrészt lovon megtéve. A lóval szoptatós csikója is együtt ment, így hát különösen értékes teljesítmény, mert mindenki egészséges maradt a táv teljesítése közben. 

Természetesen írhatnék még egy halom "ha én ezt a klubban elmesélem..." jellegű történetről, de nem teszem, mert a Karahun nyereg képességei a készítés helyén kipróbálhatóak, minden komoly érdeklődőt szeretettel fogadunk.

karahun_nyereg_nagykapas_magyar.jpg

Legyünk őszinték: a természetközeli lovagláshoz nem elég a jó nyereg, több kell: igazi összhang lovas és lova közt. 

Megrendelés: 06-20-2071610

E-mail rendelés: karahun@karahun.hu

A Pilis hegység, Dobogó kő
Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000Boglárka - 2011.08.20. 18:07
Ez igazán szép! Írásként is, és a képek is önmaqukért beszélnek, Azt hiszem, sokan szeretnének ebben a nyeregben lovagolni és ilyen környezetben. Csak hát ára is van mindkettőnek, gondolom.