Eddig 0 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Biztonságos lovaglás, Gyógyító hit, Karahun Lovasíjászat, Kézművesség, Nagykápás nyereg, Orvoslás, Őseink tudása
A kor követelményeinek eleget téve, most a Karahun túra nyereg egészségépítő, rekreációs, lovas-terápiás lehetőségeiről írunk. De hogyan használható fel egy harcban kiérlelt, nagykápás nyeregforma a lovas gyógyászatban, a gyógy-lovagoltatásban, lovas terápiában?  A kor követelményeinek eleget téve, most a Karahun túra nyereg egészségépítő, rekreációs, lovas-terápiás lehetőségeiről írunk. De hogyan használható fel egy harcban kiérlelt, nagykápás nyeregforma a lovas gyógyászatban, a gyógy-lovagoltatásban, lovas terápiában? 
 

"...Az állatok közelsége, a velük kialakított kapcsolat sokban segítheti a lelkileg, szellemileg vagy testileg sérült embereket. Különösen nagy jelentőségű számukra a terápiás lovagoltatás.

Már a régi görögök is tudtak a lovaglás gyógyító hatásáról, de orvosilag is elismert, terápiaszerű alkalmazására csak a huszadik században került sor. A második világháborút követően egy oxfordi kórház a sérült katonákat lovasterápiával próbálta gyógyítani...." - írja egy gyógy-lovas szaklap a sok közül. 

gyogy_lovas.jpgA gyógy-lovagoltatás alapszabálya a maximális biztonság, - ha ez nem teljesül, akkor azt felelőtlenségnek és nem gyógy lovagoltatásnak hívják.

És mégis: sokan - akár diplomával a zsebükben - szemrebbenés nélkül lovagoltatnak gerinc-sérves betegeket angol nyeregben, autista gyerekeket egy szál pokrócon.

Amíg nincs baj, addig működik a dolog, de akár egyetlen esés is végzetes lehet... Ki a felelős, ki megy a börtönbe, ha végzetes esemény történik? A válasz egyértelmű: a gyógy-lovagoltatás trénere! Nem véletlen, hogy ma már szakképesítéshez kötik a gyógy-lovagoltatást.

A Karahun nyereg kényelméről bárki meggyőződhet, nem is ez most az elsődleges szempont.

A biztonság mindenek előtt!!!

Nem véletlen, hogy nyergünkhöz nem forgalmazunk "hagyományőrző" kengyelt. Az ok egyszerű: mindenki olyan kengyellel tegye kockára testi épségét, amilyennel akarja. Mi biztonsági kengyelben lovaglunk, ám legyen ez magánügy.

A Karahun nagykápás nyereg, mint minden kápás nyereg - a lóról végezhető eszközös tevékenység: harc, munka, játék - okán lett olyan, amilyen. Kialakulásában évezredek tudása és tapasztalata sűrűsödik össze.

Azonban kápa és kápaforma közt is van lényeges eltérés.

Sok western nyereg első kápája szinte függőleges és bár rendesen lebőrözött, de attól még szögletes. A gomb, ahogy a hajdanvolt ősénél - a füredi nyeregnél, - a kezdők számára egy előre történő átesésnél potenciális veszélyforrás. Ezzel szemben a KARAHUN NYEREG kápaformája ANATÓMIAILAG illeszkedik a lovas belső combfelületéhez, ott akár tőbb órányi lovaglás során sem okoz kényelmetlenséget.

Olyan nyereg nincs, melyből oldalra ki ne lehetne esni, ezt mindenki tudja, - azonban az esések durvább variációi mindíg előre, vagy hátra történnek meg, amikor a ló hirtelen vágtába ugrik, vagy letorpol.

Az ilyen kritikus kimenetelű esések ellen a Karahun nyereg szinte 100%-os biztonságot nyújt, miközben kellő szabad helyet hagy a csípőnek. az ok egyszerű: a kápa formák és a kápák által meghagyott mozgásszabadság biztosíték arra, hogy legyen időnk az esést okozó extrém gyorsulásokat kiülni.

Nem tudunk egyetérteni olyan hagyományőrzőnek titulált nyereg-geometriákkal, ahol a kápák csaknem függőlegesek. Ez a túlbiztosításnak szánt nyereg-geometria már az emberi test szabadságát korlátozza, és nem szolgálja a gyógylovagoltatásnál (is) szükséges elengedettséget.

Oka volt annak, amiért és ahogyan a Karahun nyereg kápáinak dőlésszögét hosszas tesztelések során kialakítottuk. Az eredmény viszont nem csak a gyakorlott lovasoknak lett kedvezőbb, hanem a teljesen kezdők biztonságos szabadságérzetét is visszaadta.

Tudjuk jól, hogy a profi gyógy-lovasok egy erre a célra kitalált nyeregszerűen rögzített pokrócot használnak, tele mesterséges megkapaszkodási lehetőségekkel. Azonban miért ne választhatnának az idők során kiérlelt természetes megoldást? Évtizedes tapasztalatunk szerint az Alapítványunk által készített és helyben bármikor tesztelhető Karahun nagykápás nyereg kiállja a próbát a gyógylovagoltatásban.

Bármikor vállaljuk a próbát, rendelje meg a nyerget most <<<-!

gyogy_lovas2.jpg

És még egy gondolat a végére: valljuk be őszintén, hogy sokunk számára - még teljes egészség mellett is a lovaglás valójában elsőrendű relaxáció, a pihenés, a léleképítés egyik legszebb megnyilvánulása. 

Megrendelés: 06-20-2071610

E-mail rendelés: karahun@karahun.hu

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000