Eddig 1 hozzászólás érkezett.
Címkék:
Biztonságos lovaglás, Hagyományőrzés, Harcművészet, Nyeregkészítés
Lehet e a lovasíjászatban bizonyított Karahun nyereg, hagyományőrző nyereg? Miért, ez kérdés lehet egyáltalán? Bizony, igen. A hagyományőrzők közt sokféle ember akad, és mindenki kedvére tenni szinte lehetetlen. Lássuk, mitől és hogyan hagyományőrző a Karahun nyereg! 
Lehet e a lovasíjászatban bizonyított Karahun nyereg, hagyományőrző nyereg? Miért, ez kérdés lehet egyáltalán? Bizony, igen. A hagyományőrzők közt sokféle ember akad, és mindenki kedvére tenni szinte lehetetlen. Lássuk, mitől és hogyan "hagyományőrző" a Karahun nyereg! 
 

 A hagyományőrző megrendelő gyakori kérdései:

- A kápákat régen is megfaragták?

Nehezen bizonyítható az elporladt leletek alapján, ám a korabeli kézműves tudásban semmi okunk kételkedni. Ha arany, ezüst és bronzművességünk a kor legmagasabb szintjén állt, akkor egyértelmű, hogy a művészi faragás hétköznapi gyakorlat lehetett.

- A kápák miért nem készülnek egy darab fából? Faragni is könnyebb volna...

Hát nem. Azért nem, mert az egyetlen  tömbből kifaragott kápa csak abban az esetben nem reped meg, ha az alapanyag ágasfa. Ágasfa görcseit megfaragni... nos, kemény feladat volna. Sokszor még az ágasfa kápa is bereped idővel, így hát maradunk a mongol fanyergek ragasztásos technikájánál, mert ez garantáltan biztonságos.

- Mi tartja össze a nyerget?

A hagyományőrző közhiedelemmel ellentétben NEM a nyers bőr káparögzítés. Az csak egy biztosíték a sok közül. A Karahun nyereg azonos erővonal geometriával készül, mint a füredi nyereg, de a technika tartalmaz néhány modern elemet is. 

- Miért pont olyan a kápák dőlés-szöge?

Erre a kérdére egy képpel kell válaszolnunk, amin a Karahun nyereg "szüzen", azaz minden izzasztó (nyeregtakaró) nélkül látható egy lehajtott fejű, legelésző lovon:

nyeregk_paallas.jpg

A nyereg-kápák dőlésszöge csaknem azonos a hagyományőrzők etalonjának tartott nyereg kápakiképzésével, a füredi huszár nyereggel. Nem véletlen, mert ez tényleg hagyományőrzés, mégpedig funkcionális hagyományőrzés!

Az ok az eszközös lovaglás elengedhetetlen szabadságában rejlik, legyen az huszárbemutató, marhahajtás, fegyveres harc, vagy lovasíjászat.

A nagykápás nyereg biztonsága és a lovas csípőjének szabadsága egymásnak nem mondhat ellent, a meredekebb kápák csak a kezdők parasztvakítását szolgálnák. - Nem igaz az a szöveg, hogy azért kell a csaknem függőleges kápa, hogy a "nyereg egy helyre ültessen". A jó nyereg felkínálja a helyes tartást, viszont a merőleges kápák börtönbe zárják a lovast.

- Miért ennyire görbített a nyeregtalp? Terheletlenül bölcső szerű látvány...

A nyeregtalp pontosan annyira ívelt, hogy terhelés alatt már felfeküdjön a ló hátára, miközben még mindig NE érjen hozzá a pereme, mert az "bevágna", és veszélyeztetné a ló hátát. Talán ezen a problémán dolgoztunk az évek során a lehető legtöbbet és ezért készítünk minden megrendelőnek egyedi nyerget!

Minden nyergünk egyedi alkotás! Honfoglaló őseink díszítőművészetének végtelenül gazdag öröksége kötelez. Már csak ezért sem készítünk sorozatgyártott tömegterméket nyergeinkből.

SDC12365.JPG

Egy gyönyörű ló és egy boldog karahun nyereg-tulajdonos. Nem lovasíjász, "csak" a magyar értékek őrzője! - Hagyományőrző? Igen, az!

Büszkék vagyunk mindkettőre!

P1120771.JPG

A hagyományőrző Karahun nyereg. Hagyományőrző, mert pontosan azt a lovaglást lehet benne megvalósítani, amire a hagyományőrzők többsége csak álmaiban vágyakozik.

Rendelje meg most hagyományőrző nyergét itt:

Megrendelés: 06-20-2071610

E-mail rendelés: karahun@karahun.hu

Hozzászólások
Oszd meg a hírt másokkal is!

Hozzászóló neve* (name)

E-mail címe* (E-mail adress)
Hozzászólás* (message)
Biztonsági kód* (safety code)

A hozzászólás nem tartalmazhat HTML kódot. E-mail címe NEM lesz nyilvános!
A hozzászólásokat a támadások kivédése okán a megjelenés előtt moderáljuk. Ezért - a terheléstől függően - némi időbe telhet, amig hozzászólása megjelenik. Köszönjük türelmét!


Köszönjük 1%-os felajánlását és céltámogatásait!
Karahun Örökségvédelmi Alapítvány © 2005-2013
Számlaszám: 72100237-11053411 Külföldről: SWIFT kód: TAKB HU HB
IBAN: hu57721002371105341100000000szabo jozsef - 2012.09.13. 22:15
mi az ára egy nyeregnek?